Automatisering | Wildgroei | De organisatiecockpit
Leo Kerklaan is een ‘thought leader’ die een heldere, brede visie heeft op strategisch performance management. Via zijn boeken, blogs, opleidingen en adviezen maakt hij mensen deelgenoot van zijn inspirerende gedachtegoed. Leo wordt geroemd vanwege zijn baanbrekende ideeën, waardevolle inzichten en nuttige tips.

Automatisering draagt bij aan wildgroei van gegevens

Geschreven door

De control room houdt alles in de gaten

De cockpit is de ‘control room’ van waaruit de organisatie (of een afdeling) in de peiling wordt gehouden en van waaruit, indien nodig, actie wordt ondernomen.

Automatisering draagt bij tot de wildgroei van gegevensSteeds vaker zien we nadat de Organisatiecockpit is ingevoerd, ook de afdelingen met een eigen cockpit gaan werken. Of het nu om de organisatie of om een afdeling gaat, de cockpit bestaat uit een beperkte set van slim gekozen indicatoren, waarin alle essentiële informatie voor de besturing is gebundeld.

Indikken tot KPI’s

Die indikking tot een beperkte set KPI’s is nodig omdat het totaal aan informatie te omvangrijk is om te overzien, laat staan dat het totaal in de praktijk ook echt zou kunnen bijdragen aan de beheersing van de organisatie. Veel managers kennen dit probleem.

Zwemmen in een zee van weinigzeggende gegevens

Automatisering draagt bij tot de wildgroei van gegevens. Ongevraagd worden door de computer grafieken, kengetallen, trendgegevens, enzovoort uitgespuugd. Men zwemt in een zee van weinigzeggende gegevens, maar het ontbreekt aan betekenisvolle informatie die nodig is om resultaatgericht te werken, kostenbewust te zijn of klantgerichtheid in beeld te brengen. Een manier om aan informatie te komen die werkelijk houvast biedt, is het werken met indicatoren. Met indicatoren kan de prestatie van de organisatie, ook wel de organizational performance genoemd, in beeld worden gebracht.

Nieuwe prestatiemetingscrisis

Neely (2002) noemt ‘data overload’ de kern voor een nieuwe prestatiemetingscrisis. De obsessie van managers voor prestatiemanagement lijkt onverminderd te groeien. Wereldwijd leveren meer dan veertig leveranciers softwarepakketten aan voor prestatierapportage. Sommige van die pakketten zijn niet veel meer dan veredelde spreadsheets, terwijl anderen het mogelijk maken enorme hoeveelheden data te ontsluiten.

Het woord data wordt hier gebruikt in plaats van informatie. Het probleem met veel van die pakketten is volgens Neely, dat ze alleen data aanbieden. Ze bieden geen informatie en al helemaal geen nieuwe inzichten. In plaats daarvan maken ze zoveel data toegankelijk dat het management er uiteindelijk in ‘verdrinkt’.

Reageer op dit artikel van Leo Kerklaan

Een selectie van zijn klanten

Word nu ook klant van Leo

Wil je ook klant van Leo Kerklaan worden? Hij helpt je maar wat graag verder met automatisering (wildgroei) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Leo Kerklaan, Docent, spreker & adviseur

mr. LEO KERKLAAN

Docent, spreker & adviseur

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
16
EDIT POST