Omgevingsverkenning | De 1e stap in het strategieproces | MT

Topleiding voert omgevingsverkenning uit

Geschreven door

Leo Kerklaan is een ‘thought leader’ die een heldere, brede visie heeft op strategisch performance management. Via zijn boeken, blogs, opleidingen en adviezen maakt hij mensen deelgenoot van zijn inspirerende gedachtegoed. Leo wordt geroemd vanwege zijn baanbrekende ideeën, waardevolle inzichten en nuttige tips.

De eerste stap van het strategievormingsproces is het intensief verkennen van ontwikkelingen in de organisatieomgeving. Dat is makkelijk gezegd, maar lastig uit te voeren.

Leiding moet afstand nemen

Topleiding voert omgevingsverkenning uitDe leiding moet afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen en in een zekere rust de ontwikkelingen die voorbij trekken op hun merites beoordelen. Welke ontwikkeling heeft consequenties voor ons en welke niet?

Kwaliteit van de omgevingsverkenning

Wat moeten we blijven volgen, en wat niet? Waar moeten we op reageren en waarop niet? En hoeveel tijd hebben we daarvoor? Het stellen en beantwoorden van dergelijke vragen bepaalt de kwaliteit van de omgevingsverkenning.

Ontwikkelen van een visie op de toekomst

Hiermee ontwikkelt de leiding namelijk een visie op de toekomst. Vanuit die visie kan heel goed het besef bij de leiding groeien dat de koers moet veranderen, en in welke richting die verandering moet gaan. Omgevingsverkenning is een iteratief proces.

Reikwijdte en impact van de ontwikkelingen

Er wordt een inschatting gemaakt van het totale omgevingsplaatje. Wat is de reikwijdte en impact van de gesignaleerde ontwikkelingen voor de organisatie? Vervolgens wordt bedacht welke acties hierbij passen en wat het effect ervan is.

Zijn uw oorspronkelijke inschattingen betrouwbaar genoeg?

Met deze kennis gewapend wil men nog wel eens zeker weten of de oorspronkelijke inschattingen wel betrouwbaar genoeg waren. Dat dwingt dan weer tot een diepergaande scenario-analyse.

Reageer op dit artikel van Leo Kerklaan

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een selectie van zijn klanten

Word nu ook klant van Leo

Wil je ook klant van Leo Kerklaan worden? Hij helpt je maar wat graag verder met omgevingsverkenning (de 1e stap in het strategieproces) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Leo Kerklaan, Docent, spreker & adviseur

mr. LEO KERKLAAN

Docent, spreker & adviseur

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
291
Trainingen & workshops
292
Deelnemers opgeleid
293
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
294
Kantoren
3
Jaar ervaring
14